search

Facilitati in industria alimentara. Studiu de caz

Expertul nostru ne lamureste mai jos daca, in cazul unei productii de cozonac (framantare aluat din faina si alte materi prime si coacere la carbuni), care se vinde in targuri, se poate aplica Legea 135/2022 prin care in industria alimentara se achita doar contributia la pensii.
 
Este vorba despre productie cu vanzare directa la clienti persoane fizice prin bon fiscal) codul CAEN 1071. In acest caz, vanzarea cu bon fiscal ce nota contabila ar avea  - 701 sau 707 la venituri? 
 

Facilitati in industria alimentara: raspunsul specialistului 

In ceea ce priveste facilitatile fiscale, acestea se aplica persoanelor fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de codurile CAEN enumerate in cuprinsul art. 60 pct. 7 din cin Codul fiscal;
 
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, modul de calcul al indicatorilor fiind detaliat in OMF 1525/2022;
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
 
Facilitatea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei incepand cu 1 august 2022, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;
 
d) facilitatile se aplica potrivit Procedurii aprobate prin OMF nr. 1525/2022.
Dispozitiile legale nu diferentiaza de la aplicarea facilitatilor salariatii in functie de ocupatie (cod COR) sau de locul de desfasurare al activitatii in diversele departamente ale societatii, astfel ca acestea se aplica pentru toti salariatii societatii, indiferent de locul de munca al acestora in societate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.
 
Unele activitati sunt considerate de prelucrare (de exemplu cele efectuate in brutarii, patiserii, si unitati de preparare a produselor din carne, etc., care isi vand productia proprie), chiar daca exista comert cu amanuntul prin magazinele proprii ale producatorului. Totusi acolo unde prelucrarea este minima si nu conduce la o transformare reala, unitatea este clasificata la Sectiunea G (Comertul cu ridicata si amanuntul; repararea autovehiculelor cu motor si a motocicletelor).
 
Obiectul de activitate al societatii dumneavoastra este 1071
 
107 Fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase
Aceasta clasa include activitatea de fabricare a produselor de brutarie si a macaroanelor, taiteilor si a altor
produse similare.
 
1071 Fabricarea painii; fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie
Aceasta clasa include:
- fabricarea produselor proaspete de brutarie:
- paine si alte specialitati de paine (chifle)
- produse de patiserie, prajituri, placinte, clatite, tarte, vafe, paine prajita etc.
 
Aceasta clasa exclude:
- fabricarea produselor de panificatie uscate, vezi 1072
- fabricarea pastelor fainoase, vezi 1073
- coacerea produselor de brutarie pentru consumul imediat, vezi diviziunea 56
 
Potrivit Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara, la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara conform art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, se iau in calcul veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.
 
Consider ca in situatia prezentata de dumneavoastra se pot aplica facilitati pentru industria alimentara.
 
Produsele finite care sunt predate spre vanzare magazinelor proprii, pentru societatea dvs. reprezinta marfuri, numai ca din descrierea dumneavoastra inteleg ca produsele se vand direct pe loc in targ fara a avea amenajat un spatiu de vanzare.
 
In situatia in care nu detineti un magazin prin care sa va vindeti propriile produse, apreciez ca puteti inregistra veniturile prin inregistrarea:
5311 Casa in lei =7015 Venituri din vanzarea produselor finite.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia, expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa. 
 


Noutati contabile 1710885600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice